Discuții de pace între Putin, Macron și Scholz. La ce concluzii au ajuns liderii
Negocierile de pace dintre Moscova și Ucraina eșuează indiferent de eforturile depuse de toate forțele neutre. Se pare că acestea se află tot într-un punct mort, anunță oficialii după ce preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin, au avut o discuție telefonică pe fondul invaziei.
Președintele rus și cei mai mari lideri europeni, discuții despre negocierile de pace
Liderii europeni l-au îndemnat pe președintele rus să înceapă ”negoiceri directe serioase” cu Volodimir Zelenski.
Mai mult decât atât, Macon şi Scholz i-au solicitat liderului de la Kiev să-i elibereze pe cei 2.500 de combatanţi ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal, la Mariupol (sud-est), care s-au predat forţelor ruse şi au fost luaţi prizonieri.
Statele Unite și Uniunea Europeană sunt în plin proces de revizuire a politicii apărării împotriva ameninţării ruse. Alianţa Nord-Atlantică nu mai este obligară să-şi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat faţă de Moscova – de a nu desfăşura forţe în Europa de Est, a declarat duminică adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană.
Trupele ruse s-au angajat în Actul Fondator al Relaţiilor NATO cu Rusia, care a fost pus în vigoare în urmă 25 de ani, ”să nu-şi agreseze vecinii. Tocmai asta au făcut, Şi să se consulte cu regularitate cu NATO, ceea ce nu fac”, a denunţat românul.
Actul fondator ”pur şi simplu nu funcţionează din cauza Rusiei”, a mai spus Geoană, iar NATO ”nu mai are nico restricţie”, de-acum, să-şi asume o ”poziţie robustă pe flancul de est”, a spus el.
Președintele rus Vladimir Putin spune în urmă cu o lună că discuțiile de pace cu Ucraina au ajuns „într-un punct mort”.
„Acum, cerințele de securitate sunt un lucru, iar chestiunile legate de reglementarea relațiilor cu privire la Crimeea, Sevastopol și Donbas sunt scoase din sfera de aplicare a acestor acorduri. Adică ne-am întors din nou la o situație fără ieșire pentru noi toți”, a adăugat el, vorbind alături de omologul său belarus Alexander Lukașenko.
Liderul rus a respins, de asemenea, rapoartele privind atrocitățile din orașul ucrainean Bucha ca fiind „false” și le-a comparat cu informațiile „false” privind utilizarea de arme chimice în Siria de către regimul Assad.